Nem bírtam magammal, és a paszulyos zakuszka után muszáj volt vinettásat / padlizsánosat is készítenem.
Bár örök ízszerelem számomra a paszulyos, a vinettást sem vetem meg. Ebben egyszerűen imádom a padlizsán füstös ízét (mivel tárcsán sütöm meg a vinettát) és azt a krémes állagot, amilyenné teszi az egész ételt.
Természetesen most is Terimamaféle recepttel dolgoztam.
Hozzávalók
– 5 db nagyobb hagyma
– 20 db paprika (10 db sárga, 10 db piros)
– 7 db padlizsán
– fél l olaj
– fél l paradicsomlé
– egész bors ízlés szerint
– só ízlés szerint
– babérlevél ízlés szerint
A padlizsánokat megsütjük. Legjobb kültéren, szabad tüzön, tárcsán és nem sütőben. Két okból is: 1. így kapja azt az utánozhatatlan füstös ízt, amitől mennyei lesz a zakuszka; 2. megspórolhatunk magunknak egy sütőtakarítást. A megsült padlizsánikat megpucoljuk, majd szűrőbe tesszük, hogy jól kicsöpögjön a benne maradt lé.
A hagymát és a paprikát megdaráljuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a padlizsánt. Ha krémesre szeretnénk a zakuszkánkat, akkor a tűzhelyről levéve botmixerrel pürésítjük. Visszahelyezzük a tűzhelyre, hozzáöntjük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet és sűrű kavargatások közepette krémesre főzzük. Vigyázzunk, mert csap!
Ha elkészült, forrón üvegekbe rakjuk, az üvegeket 5 percre fejre állítjuk, majd mehet 48 órára a szárazdunsztba!
Mennyei reggeli/vacsora varázsolható belőle, de vendégfogadó bruschettara is nagyon finom, valamint házi pizza alapként utánozhatatlan ízt ad a pizzának.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: