És nem babos!
Mert szerintem egy olyan étel, mint a zakuszka, csak paszulyos lehet! Szeretem a padlizsánosat is (vinettást, ha már hű akarok maradni magamhoz), saját konyhámban ilyet készítettem először, de számomra az abszolút kedvenc a paszulyos.
Csaladáunkból kevesen szeretik a zakuszkát, ennek ellenére mindig volt otthon néhány üveggel. Mikor gyerekként a polcról levettem, mindig megvizsgáltam az üveget, hogy van-e benne legalább 3-4 db paszuly. Mert a paszulyos zakuszbán a paszuly a legfinomabb! Ahogy elomlik az ember szájában, arról nincsenek szavak.
Végre eljutottam odáig, hogy elkészítettem életem első paszulyos zakszkáját. Természetesen Terimamaféle recept alapján!
Hozzávalók
20 db paprika (fele piros, fele sárga)
7 db nagyobb hagyma
fehér nagyszemű paszuly ízlés szerint
1 l sűrű paradicsomlé
fél l olaj
jódozatlan asztali só ízlés szerint
bors ízlés szerint
babérlevél ízlés szerint
A hagymát megpucoljuk, ledaráljuk, majd egy lábosba olajat öntünk, beletesszük a hagymát és megdinszteljük. A paprikát is megmossuk, kicsumázzuk és megdaráljuk. Hozzáadjuk a hagymához. A paszulyt megfőzzük, 2/3-át ledaráljuk, majd mind az egész szemeket, mind a ledaráltat hozzáadjuk a hagymához, paprikához. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet. Mikor az olaj feljött a tetejére, hozzáöntjük a paradicsomlevet és sűrű kavarások közepette fél órát főzzük. Ha megfőtt, üvegekbe töltjük és 48 órára száraz dunsztba tesszük.
Azt szerettem volna, hogy ne krémes állagú legyen, hanem kicsit darabosabb, “rusztikusabb” (ha lehet ilyet mondani a zakuszkára), ezért nem ledaráltam a hozzávalókat, hanem konyhai robotgépben felaprítottam. Nekem így nagyon tetszik!
Finom lett!