Az idei nyár slágere nálunk egyértelműen a francia lecsó volt. Ettük köretként, húsok mellé, rizzsel, tojással, de magában is. Ezért gondoltam egy nagyot, és télire is tettem, üvegbe. Meglátjuk, hogyan fog elállni.
Így készítettem:
Hozzávalók
20 db paprika
1,5 kg paradicsom (én lucullust vettem, mivel ez a fajta húsosabb és nem enged annyi levet)
4 db kicsi cukkini
3 db padlizsán
só
Elkészítés
A paprikát megmostam és feldaraboltam.
Kertemben sok szép színes paprika termett, ezekből válogattam, hogy a téli szürkeségben üdítően hasson a sok szín a tányérunkon.
A paradicsomot ugyancsak megmostam és négybe vágtam.
Majd a kettőt összekevertem, sóztam és alacsony hőfokon főzni kezdtem.
Közben megmostam és feldaraboltam a cukkinit.
Majd ugyanezt tettem a padlizsánnal is.
Mivel nagyon fiatal cukkinit kaptam, így azt nem pucoltam meg, viszont a padlizsánt igen.
Mikor kicsit összeesett a paprika és levet engedett a paradicsom, beletettem a cukkinit és a padlizsánt, és készre főztem.
Ezután üvegbe kanalaztam a lecsót, lezártam és 5 percre fejre állítottam az üvegeket, majd 48 órára száraz dunsztban pihentek.
Hagymát szándékosan nem tettem bele, ugyanis arra gondoltam, hogy a következőképpen fogom elkészíteni: 2-3 nagyobb lilahagymát megpucolok, majd felszeletelek, olajon megdinsztelem és ráöntöm az üveges lecsót. Átforgatom, forrásig főzöm. És készen is van!
Alig várom a telet, hogy megkóstolhassam, milyen lett!